| Itt vagy most: Gyakran feltett kérdések

- Miért van szüksége egy egyetemistának egy ilyen honlapra? Nem túlzás ez egy kicsit?

Nem, nem túlzás, és igenis szükség van rá. Azon kívül, hogy mindenkinek szíve joga, hogy bemutassa tevékenységét és gondolatait azoknak, akik arra kíváncsiak, más haszna is lehet az internet nyilvánossága elé kerülésnek. Személyes tapasztalatom szerint nagyon sok a felsőoktatásban vagy a felnőttoktatásban részt vevő hallgató érintett a politológia mint tárgy elsajátításában, nekik eddig semmilyen weboldal nem kínál komplex ismereteket, segítséget a vizsgákra való felkészüléshez. Ez a honlap reményeim szerint, ha minden tervezett funkciója működni kezd, alkalmas lesz erre. Nem csak erre, hanem arra is, hogy a magyar politikai rendszer minden fontosabb mozzanatát rendszerezze, aktualizálja, és olyanok számára is megismerhetővé, megérthetővé, szerethetővé tegye a politikát, akik egyébként erre nem éreznek affinitást. Harmadrészt végzős politológus hallgatóként remélem, arra is megfelelő lesz a weboldal, hogy publikációimat eljuttassam a közönség felé, akiket talán a személyes portfólióm is megragad.

 

- Te most akkor jobb- vagy baloldali vagy?

Természetesen nekem is van értékrendem, és vannak dolgok, melyekben erősebben hiszek, mint másokban. Manapság meghatározni a politikai jobb- és baloldalt nem egyszerű feladat, két gyűjtőpárt és több rétegpárt verseng egymással, ráadásul mind ideológiai, mind gazdasági programjuk kevert. Ezért nem megyek bele egy ilyen tipizálásba, mert félek félreértenéd. Szerencsére van már olyan párt Magyarországon, amelyikre nyugodt szívvel adom le a voksom, de ez általában nem az, amelyik hangosabban hallatja a hangját. Sajnos.

 

- Ez az első blogod?

Látod, azokra is gondoltam, akik lusták elolvasni a "Személyes" menü rövid bemutatkozó írásait. Nem, ez sorrendben már a harmadik, és nagyon remélem, hogy az utolsó is. Ezt megelőzően már két blog gazdája is voltam, ezt a mostanit nem tekintem annak egyébként, hiszen funkcióit tekintve túlmutat egy normál internetes naplón.

 

- Egyedül szerkeszted ezt az oldalt?

Igen, egyedül szerkesztem, de a kivitelezés nem csak a sajátom. A vázlat megrajzolása, a fő vonalak, és a főoldal elrendezése pontról pontra egyezik azzal, amit szerettem volna, az alapokból tehát nem engedtem. Egy kedves barátom, aki a programozást végrehajtotta, rengeteg jó ötlettel szolgált a honlap építése közben, melyeket kivétel nélkül beépítettünk. Ilyen dolgokban szeretek a nálam tapasztaltabbakra, a hozzáértőkre hagyatkozni.

 

- Miért nem szerepel több személyes információ a honlapon rólad?

Mert az senkit nem érdekelne, ennyi elég és kész. Ez amúgy sem csak rólam szól, sőt, remélem inkább másról fog szólni, a szakmáról és a javarészt a politikáról.

 

- Nehéz volt ennek az oldalnak a kivitelezése? Látom, sok látványos dolog van benne. Ezt hogy oldottátok meg?

Majd az informatikus válaszol.

 

- Miért csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a bejegyzésekhez?

Nagyon jó a kérdés. Az eddigi tapasztalatok szerint, ha a kommentek ellenőrizhetetlenek, a hozzászólók bármilyen stílust vagy véleményt megengednek maguknak. A blogban csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet, ráadásul a regisztrációkor megadott e-mailcímüket meg kell erősíteniük a rendszerben. Ettől személy szerint azt várom, hogy csak olyan emberek szóljanak hozzá az egyes tartalmakhoz, akiknek a célja tényleg az, hogy értelmes párbeszédet folytassanak, még ha ellenkező véleményen is vannak. Természetesen, ha ez nem elegendő szűrő, később hajlandó vagyok bevezetni a hozzászólások előzetes moderálását is, de remélem megbízhatok az olvasóimban, akik ahogy én is, nevüket fogják adni az esetleges vitákhoz. Ami a feltöltött videotartalmat illeti, az kizárólag az adott film youtube-oldalán kommentelhető, amelynek ugyanúgy megvannak a videomegosztó által előírt feltételei.

 

 - Az "Ajánlott cikkek" kategória bejegyzéseit Te írod?

Nem, ez az oka annak, hogy azok nem is olvashatók teljes terjedelmükben az oldalon. Valamennyi ezek közül olyan cikk, amelyet máshol olvastam, más a szerzője, de olyan tartalmat képez, amellyel mélységesen egyetértek vagy amelyet elgondolkodtatónak tartok.

 

- A feltöltött publikációk saját munkák?

Igen, azok a publikációk, amelyek a honlapon helyet kapnak már egy szűrt tartalmat képeznek, és kivétel nélkül mindegyik az én munkám. Gimnáziumi, egyetemi éveim alatt az iskolai szeminárumokhoz köthetően vagy önszorgalomból írtam őket. Idézni természetesen lehet őket, de ajánlatos a "Jogi nyilatkozatban" foglaltak pontos betartása a szerzői jogi viták későbbi elkerülése végett.

 

- A letölthető tartalmak újrapublikálhatók?

Minden a honlapon elhelyezett anyag, aminek nincs megjelölt más forrása az én tulajdonom. Idézni természetesen lehet őket, de ajánlatos a "Jogi nyilatkozatban" foglaltak pontos betartása a szerzői jogi viták későbbi elkerülése végett.

 

- Mit tegyek, ha nem működik a regisztráció vagy valamilyen technikai problémát észleltem?

Kérlek mindenekelőtt légy türelemmel és próbáld újra. Majd ha még mindig nem működik, még azelőtt írj a webmesternek, hogy átkokat szórnál rám.

 

- Miért nem lehet szavazás nélkül megtekinteni egy szavazás eredményét?

Mert ez is arra ösztönöz, hogy szavazz.

 

- Mi van a VIP-részlegben?

A VIP-részleg még szerkesztés alatt áll, teljesen még én sem tudom, mi kap majd helyet benne. De nagyon jó barátomnak kell lenned, hogy majd hozzáférést kapj hozzá.

 

- Miért kérjek hírlevelet?

Ne kérj, ha nem szeretnél. Szerintem hasznos, mert így bizonyos időközönként értesülhetsz az oldal frissítéseiről. De ha gyakran vagy gép előtt, feliratkozhatsz az RSS-csatornára is.

 

- A videóidat Te szerkeszted?

Igen, az első képkocka rögzítésétől az utolsóig, a vágásig, hangalámondásig, minden az én munkám. Tudom, amatőr, majd biztos észreveszed a minőségen, ha kiadom a munkát a kezemből.
we